'NAS IDENTITET'

GOLYPOON FOUNDATION VERBOND BOSNISCHE JONGEREN 20 JAAR NA DE OORLOG MET EEN EIGEN FILMVERHAAL

Bosnie

“Ik doe een uitnodiging aan alle Bosniërs om met elkaar van ons land een prachtige samenleving te maken.”

Bosnische Ambassadeur in Nederland, de heer Amhet Halilovic, tijdens een bezoek van de Golypoon Foundation oprichters Edwin Bakker en Mischa Marx

Makingof

FILM ALS START VAN EEN VERANDERING

Tien dagen lang werkten 13 jongeren met verschillende achtergronden uit het dorp Busovaca in Bosnië aan het maken van eigen filmverhaal met daarin antwoorden en oplossingen voor de toekomst van Bosnië.

Samen met de Golypoon Foundation maakten alle deelnemers daarom eerst een eigen scenario met de Golypoon Sixshotstory-methode, waarbij elk filmpje uit zes scènes bestaat. Iedereen gaf antwoord op zes vragen over wie ze zijn, wat ze van zichzelf en van andere mensen vinden en hoe Bosnië weer een prachtige samenleving kan worden. Naast deze Golypoon Sixshotstory werkten de groep jongeren samen aan een echte speelfilm. Deelnemers kregen nu de opdracht om te laten zien wat hun gezamenlijke oplossing zou zijn om Bosnië vooruit te helpen en mensen weer te laten samenwerken.

“De jongeren spelen tijdens de audities met zoveel overgave hun rol, dat elke scéne wordt aangescherpt en het verhaal verder wordt vorm gegeven.”

Nina Orman, producer Golypoon Foundation in Bosnië

EEN EIGEN SOUNDTRACK VOOR DE FILM

Ivan en Marco blijken zeer muzikaal te zijn en willen de soundtrack voor hun rekening nemen die de speelfilm typisch ‘Bosnisch’ zal maken. De typische ‘Bosnische sound’ blijkt te bestaan uit gitaar, accordeon en zang. Omdat wordt besloten dat zij een scene van de film als een muzikale clip gaan verbeelden, vindt iedereen deze vertolking niet compleet zonder traditionele kledij.

PREMIÈRE ‘NAS IDENTITET’

PREMIÈRE ‘NAS IDENTITET’

Spanning in de zaal… wordt er vanavond een taboe doorbroken? Eindelijk is het zover! Om 19.30 staat er al een flinke rij kinderen samen met hun ouders, broertjes en zusjes, oma’s en opa’s en overige familieleden klaar om het eindresultaat te bewonderen van het filmproject. Ook de burgemeester en notabelen zijn uitgenodigd om de grande premiére van dit bijzondere project bij te wonen. Na enkele toespraken en een emotionele oproep tot eenheid van de plaatselijke pastoor, volgen de vertoning van de speelfilm ‘Nas Identitet’ en de achtergrondverhalen met de Golypoon Sixshotstories.

 

PLOTSELING DE ERGSTE VIJAND VAN JE VRIENDEN

Het is twintig jaar geleden als de oorlog als een orkaan door voormalig Joegoslavië raast. Een oorlog waarin het geloof van jouw ouders of opa en oma ineens bepaalt bij welke groep je hoort; Serviërs, Kroaten of Bosniërs. Met als gevolg dat mensen die elkaars buren of beste vrienden waren, nu tegenover elkaar staan en elkaar vermoorden.

Twintig jaar later zijn de brokstukken van deze oorlog nog steeds zichtbaar, in de muren van veel beschadigde gebouwen door de vele kogels en mortiergranaten. Onzichtbaar in de gedachten van veel volwassen mensen die een groot trauma met zich meedragen.Toch zullen de inwoners samen de schade moeten herstellen en samen moeten werken om Bosnië weer welvarend te maken. Golypoon Foundation helpt hen hierbij. Door jongeren een stem te geven en hen te laten ervaren hoe het is om weer met verschillende etnische achtergronden aan één doel te werken. Jongeren van nu vormen de toekomst van Bosnië Met het filmproject ‘Connecting worlds by film’ verbinden we mensen en doorbreken we taboes.

ALMINA: “TOLERANT ZIJN IS DE ENIGE OPLOSSING!”

Klas

Cultuurverschillen worden overbrugd

Filmproces

ACTEURS KLAAR? CAMERA KLAAR? EN…ACTIE!

Vier dagen lang wordt van iedereen het uiterste gevraagd. Acteurs zitten in afwachting van hun rol of vervullen diverse rollen achter de camera. Een speciale visagiste tovert erg jonge acteurs om tot volwassen personen en geeft pipse gezichten kleur. Ivan en Marco oefenen de soundtrack en verschijnen in folklore kledij. Het valt op dat iedereen erg behulpzaam is en veel voor elkaar over heeft. Tussendoor vinden interessante ontmoetingen plaats. Problemen door etnische achtergronden lijken hier geen rol te spelen. Wel merkt het team van Golypoon Foundation invloed van buitenaf. Ouders die vragen of er soms ook Moslims meedoen en hun afkeur daarover uitspreken. Na vier intensieve dagen is het filmproces gereed en kan de montage van het filmverhaal beginnen.

BEKIJK ‘NAS IDENTITET’

IVAN: “IK KEN IEDEREEN, MAAR NIEMAND KENT MIJ ECHT”

MAAK ZELF EEN FILM MET JE KLAS!

Doe een Golypoon Experience en leer je eigen verhalen ontdekken!

Ga naar Golypoon.nl en tip je leraar!

VERWARRING EN EMOTIES NA DE PREMIÈRE

Na de vertoning van de films heerst over het algemeen trots in de zaal. Ouders zijn trots op hun kinderen. “Totaal niet gedacht dat mijn zoon dit zou kunnen, hij is altijd zo stil aan tafel” roept een moeder. Een enkeling is kritisch. Over de ‘te serieuze rol’ die zijn ‘altijd zo vrolijke’ zoon heeft gekozen, of het feit dat ‘twee burgemeesters in het echt niet voorkomt’. Enkele ouders zijn in verwarrring. Ze zijn geraakt door de oproep in de film om vooral ‘de eerste stap te zetten’, of ‘om over grenzen te stappen’ bijvoorbeeld. Maar ook over het ‘achterlaten van de gebeurtenissen’ die twintig jaar geleden plaatsvonden. Een dochter valt haar vader bij met haar mening: “Pap kom op. Die oorlog, dat was voordat ik geboren was.” Ze geeft haar vader een arm en zegt terwijl ze naar buiten stapt: “We moeten nu eenmaal verder met zijn allen. We zijn Bosniërs.”

SAMENWERKING SAMSAM

SAMENWERKING SAMSAM EN GOLYPOON FOUNDATION

Samsam, het educatieve platform voor wereldwijze kinderen, reisde met Golypoon Foundation mee naar Bosnië om verslag te doen van dit project. Deze reportage is verschenen in het septembernummer van het tijdschrift. Samsam magazine is er voor kinderen van 9 t/m 13 jaar en verschijnt op bijna alle basisscholen in Nederland. Tijdens de Vredesweek 2015 gaat Nas Identitet officieel in premiere in Nederland tijdens het even Peace Out! Het motto voor de Vredesweek 2015 is ‘Vrede verbindt’. Met dat motto roept PAX op tot ontmoeting en verbinding en zal zij moedige bruggenbouwers, zowel in Nederland als in conflictgebieden, in de schijnwerpers zetten.