Wat zou er gebeuren als je leerlingen uit je doelgroep vraagt om mee te helpen een lespakket te ontwikkelen? Golypoon legde deze vraag neer bij de Nederlandse vereniging van Banken. Een vraag die leidde tot de productie van een prachtige online tv serie over leren omgaan met geld.  De tv serie, met in de hoofdrol Dolores Leewin (Het Klokhuis), werd een enorm succes tijdens vertoning op meer dan 5000 scholen in Nederland in het kader van de Week van het geld.
Geldproblemen en een scenario

In totaal vier groepen 7/8 van verschillende scholen in Nederland deden mee aan de productie van de online tv serie. Zij gingen aan de slag met een van de onderwerpen van de zesdelige tv serie. Elke groep leerlingen analyseerden allereerst het onderwerp waarmee ze aan de slag gingen. ‘Kun je een rekening openen’, ‘mag je iets kopen op straat’ en vele andere problemen rondom geld kwamen voorbij. Elke groep verzon een antwoord voor het probleem en bedacht een creatieve scene om dit duidelijk te maken.

In totaal 4 groepen 7/8 in Nederland schreven mee aan het scenario en deden allerlei rollen voor- en achter de camera.

Bekijk afl. 1 van Geldmissie voor Dolores
Kidsreporters Alex en Diede zoeken stiekem in het Sinterklaaskasteel; Kidsreport voorpremiere in 22 Pathé bioscopen in Nederland

Een pakkende opening voor het internationale festival ‘Whats next’. Dat was de vraag aan 16 jongeren uit Bosovaca (Bosnië). Zij deden mee aan de VIT van Golypoon. Allereerst verwerkten de leerlingen de informatie tot synopsis. Daarna produceerde elke groep een scenario. Het beste scenario werd uiteindelijk gefilmd. Leerlingen acteerden en deden diverse andere rollen voor- en achter de camera.

 

Concept:
voor, door en met leerlingen

Format:

  • online serie met vragen en lesboekje

 

Bekijk de spannende trailer van de online tv serie ‘Geldmissie voor Dolores’.
Filmproces

Van elke groep werd één scenario gekozen dat gebruikt werd voor de online tv serie. Leerlingen verdeelden alle rollen voor- en achter de camera. Op deze manier leverde iedereen een bijdrage.

Ruim 7000 scholen vertoonden deze online tv serie tijdens de Week van het geld.

Herkenbare cases vertaald in spannende afleveringen

Uiteindelijk is het gelukt om alle geldproblemen te vertalen in een spannend televisie avontuur. Alle afleveringen zijn klassikaal vertoond op meer dan 5000 scholen tijdens de Week van het geld. De reacties waren enorm positief. Zowel van leerlingen die zich in de afleveringen herkenden, alsook de leraren. Met deze online tv serie is het NVB gelukt om het onderwerp geld op een pakkende en creatieve manier te presenteren aan alle leerlingen in Nederland.

 

De herkenning  en beleving van deze tv serie is groot. Alle oplossingen en antwoorden komen van leeftijdsgenoten.
Meer afleveringen
Bekijk alle afleveringen

 

 

© Golypoon
W www.golypoon.nl

E [email protected]
T 31 (0)6 48341599